За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата “невъзможно” не съществува, мрази я, за него това значи “не искам”.

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Следващото изпитание е още по-тежко – рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

“Казах си: Или ще умра, или няма да умра – среден път няма – казва той. – И реших да не умирам”, допълва алпинистът в интервю за “България днес”.

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза – тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на “Струма”.

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

“Интересно ми е да живея – казва Боян. – Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат”.

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. “Писна ми”, казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.

Източник: Днес.БГ

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to toolbar